Rengetegen panaszkodtok….

Nem alszol jól, forgolódsz, fel-felébredsz, kijársz pisilni, rémálmokkal küzdesz, mosott kakaként ébredsz és nem tudsz teljesíteni a nap folyamán. Lecsúszik 3-4-5 kávé és egyre csak csúszol lefele. A problémák boncolgatása helyett megoldásokat fogok neked javasolni, így könnyedén ki tudod szűrni, hogy hol hibázol.:)

Egy felnőttnek átlagosan 6-8 óra alvásra van szüksége. Akkor tudsz kipihenten ébredni, ha a következő játékszabályokat betartod:

Egy órával lefekvés előtt tedd el a telefont és kapcsold ki a tv-t. Sokan közvetlen elalvás előtt is a telefonjukat nyomkodják és TV-re alszanak el. (Anyuuuu, ez nektek is szól! :D) Az óriási információáradat ránk zúdul és alvás közben próbálja meg feldolgozni az agy. Én lefekvés előtt 1 órát töltök a kádban. Elteszem a telefont, bekapcsolok egy chill zenét és relaxálok.

Szellőztess ki lefekvés előtt. Ahhoz, hogy kipihenten ébredj az agyadnak friss oxigénre szüksége van. Arról nem is beszélve, hogy minél alacsonyabb a hőmérséklet a szobában, annál jobban alszol. 17-18 fok az ideális.

Lefekvés előtt 2 órával ne egyél semmi nehezet (zsírosat, magas ch tartalommal bírót és gyors felszívódású élelmiszereket tilos). Lefekvés előtt 45 perccel már ne igyál 1-1 kortynál többet.

Vacsora után gyógyteákkal nyugtathatod a szervezetedet. A kamilla. borsmenta ellazítják a bélrendszer izmait. A citromfű és levendula pedig kellemesen elbódítanak.

Nagyon fontos! Növeld az éjfél előtti időtartamot, azaz próbálj meg minél hamarabb lefeküdni aludni. Hozzá lehet szokni hidd el. Ha 10-kor le tudsz feküdni, akkor sokkal kipihentebben ébredsz, még ha a szokásosnál korábban is kell kelned.

Sötétíts be, amennyire csak tudsz. Minél világosabb van, az agyad annál több dologra tud figyelni alvás közben.

Megfelelő rugalmasságú matrac.

És utálni fogsz, de a megfelelő szervezés… A nagy halogatók szoktak ebben szenvedni. Utolsó pillanatig halasztanak egy fontos dolgot, ami miatt folyton kattog az agyuk, még lefekvés előtt is. De nagyon sok mindenki a megfelelési kényszer miatt agyal folyamatosan. Ez nekem való? Biztosan fog menni? Elég jó leszek? Ismerős? Szervezd megfelelően az életed, az idődet és fogadd el, hogy nem kell mindig 110%-on teljesítened. Mert ami neked 110%, az másoknak 200%!!!!!

Én az utóbbi időben rengeteget változtattam az alvási szokásaimon és láss csodát, sokkal jobban alszom és jut energiám mindenre (is) 😀 Próbáld ki te is ezeket a tippeket és írd le a véleményed róluk.

Ölelés, Noémi

Az állandó fáradtságod egyik fő oka. 7 tipp a pihentető alvásért