Mivel sajnálatos módon minden 2. embert érintenek a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés tünetei, ezért mélyebben kell foglalkoznunk a témával. A pajzsmirigy termeli a T4, azaz tiroxin és a T3, azaz trijód-trionin hormonokat, melyek óriási szerepet játszanak az anyagcserénk működésében, szabályozásában és a vegetatív idegrendszer szervező központja is egyben. Most kapaszkodj meg. Ezek a hormonok befolyásolják a tápanyagok energiává történő átalakítását. Tehát, ha nem működik megfelelően a pajzsmirigyed, akkor nem tudnak felszívódni kellő mértékben. Ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagot, akkor nem tud megfelelően működni. Jellemzően belassul vagy felgyorsul. Sajnos a helytelen működés sejtszinten minden szervünkre kihat, így ha nem foglalkozunk vele, akkor csak súlyosbodni fog. A pajzsmirigy működése kihat a szívműködésre, a hőháztartásra, az idegrendszeri érzékenységre, az emésztőrendszeri működésre és a menstruációs ciklusra is a tápanyaghasznosítás irányítása mellett.

Van jó pár olyan ismerősöm, akik pajzsmirigy alulműködéssel küzdenek és hiába szedik a hormongyógyszereket, még ha rendeződik is a szervezetükben a hormonegyensúly, vagyis a homeosztázis, a súlyfelesleg megmarad. Sajnos ez nem csak attól függ, hogy van e elegendő hormon a szervezetünkben ahhoz, hogy a pajzsmirigy jól tudjon működhessen. De nézzünk egy kicsit mélyebbre. A hormonok nem mások, mint olyan kémiai vegyületek, melyek szervekben, testrészekben termelődnek és a vérárammal másik szervbe vagy testrészbe szállítódnak. Ezek a kis utazók képesek arra is, hogy megváltoztassák a szerv működését, de még a szerkezetét is. A hormonok többféle módon tudják kifejteni a hatásukat. Tehetik autokrin módon, azaz sejten belül. Parakin módon, azaz a sejt környezetében, és endokrin módon is, tehát a vér, nyirok által egy távolabbi ponton.

A pici utazóinknak azonban nem csak az a dolga, hogy eljussanak A-ból B-be vagy a helyszínen dolgozzanak, saját maguknak is rendben kell lenniük. Például, te sem mész el betegen dolgozni, vagy ha el is mész, nem tudsz ugyanolyan hatékonyan működni, mintha egészséges lennél. Tehát nagyon fontos, hogy a hormon tartalmazzon fehérjéhez nem kötött hormont, így nagyobb százalékban tud dolgozni sejten belül vagy távolabbi módon. És az utolsó rész a legfontosabb, hogy a célsejt be tudja fogadni a hormont. Enélkül nem tudja kifejteni a hatását és felborul a hormonegyensúly. Ezt a munkát még befolyásolja az anyagcserénk is. Ugyanis mindenki másképp dolgozza fel a bevitt tápanyagot, másképp hasznosítja. Ezért is nagyon fontos, hogy nem jó mindenkinek egy adott általános étrend!!! Főleg, aki pajzsmirigyproblémával küzd.

Ha rákeresel a neten arra, hogy milyen egy PM diéta, akkor 98%-ban kiadja azt, hogy fokozni kell a jódbevitelt, mert a PM hormon nem tud nélküle megfelelően működni. A káposztafélékben és szójában lévő anyagok meggátolják a jód hasznosulását a szervezetben, így nem tudnak megfelelő arányban termelődni a T3 és T4 hormonok. És innentől sötét üresség és információ stop. A túlműködés esetében picivel könnyebb a meló, mert a hormonpótló gyógyszerek hamar helyre tudják állítani a szervezet egyensúlyát, így a beteg magára tud szedni pár kilót. Azonban a túlműködés át tud csapni alulműködésbe is, mivel a szervezet véges, ha mint egy őrült termeli a hormonokat, egy idő után kimerül, főleg ha az idegrendszerünk és anyagcserénk genetikailag dominánsabb szimpatikus vegetatív ággal rendelkezik. Ugyanis ebben az esetben fokozódik a PM hormon kiválasztás.

Az alulműködés már egy kicsit bonyolultabb. Itt a hormonkészítmények mellett mocsok mód oda kell figyelni a bevitt tápanyagokra és a mozgás milyenségére és mennyiségére. A szervezetünk egy nagyon bonyolult rendszer. Ha nem azt eszed amit kell, akkor marad a súlyfelesleg és te nem érted, hogy mi a francért nem megy már le az a jó pár kiló, ami díszíti a testedet. Ehhez társulhat neked intenzív szőrnövekedés, fokozódó fáradtságérzet, menstruációs zavarok és fura hegek az arcodon a teljesség igénye nélkül. Kezded érteni? 😀 Nos, akkor nézzük az általános tüneteket, amit a PM működési zavarai okoznak:

Pajzsmirigy túlműködés tünetei:

 • Töredezett haj
 • Alvásproblémák
 • Megnagyobbodott pajzsmirigy, nehézlégzés, hangszín megváltozása
 • Gyors szívverés (100 feletti pulzusszám)
 • Izzadás nyugalmi állapotban
 • Magas vérnyomás
 • Szorongás
 • Gyakori bélmozgások
 • Szabálytalan menzesz, gyakoribb lesz, fogamzóképesség csökken
 • Hirtelen fogyás
 • Nedves bőr

Pajzsmirigy alulműködés tünetei:

 • Masszív hajhullás
 • Folyamatos fáradtság
 • Puffadt vagy duzzadt arc
 • Emelkedett koleszterin
 • Csökkenő koncentráció
 • Ízületi fájdalom
 • Érzékenység a hidegre
 • Székrekedés, mivel lelassul az anyagcsere
 • Szabálytalan menstruáció, ritkul és nő a vetélés kockázata
 • Nagymértékű hirtelen hízás
 • Száraz bőr

Még mielőtt átmennél orvosba csak szólok, ha a kádba kicsivel több hajszálat találsz vagy kimarad egy ciklus, az nem azt jelenti, hogy akkor tuti PM problémával küzdesz. Ha több tünetet tapasztalsz egyszerre, akkor feltétlen fordulj orvoshoz! A hipochonderek egy körből kimaradnak. 🙂

És ilyenkor mondasz egy imát a dietetikusokért, táplálkozási tanácsadókért, akik erőn felül próbálnak majd neked egy olyan fasza diétát összeállítani, ami segítségével tudnak majd hasznosulni a szervezetedben a tápanyagok, megfelelően termelődnek majd a hormonok és helyreáll a szervezet homeosztázisa vagyis egyensúlya. Ez juhéjjjj, mert nem fogsz szívni az idegesítő tünetekkel és megoldódik a gyerekkérdés is. 🙂 Ez mi, ha nem csoda? Látod, ezért fontos az a k***a étkezés!!!!

Felhasznált források: http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/hormonalis-betegsegek/pajzsmirigybetegsegek-tunetei-eszre-sem-vesszuk/mzwe2jz, https://medicoverkorhaz.hu/egeszseg-a-z/pajzsmirigy-betegseg, https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/ovatosan-dietazzon-ha-pajzsmirigybeteg

Ezeket tapasztalod, ha nem működik megfelelően a pajzsmirigyed