Tegye fel a kezét az, aki minden órán ezt az izmot szeretné megmozgatni?

Úúúúúú… jó sokan! És ki tudja, hogy általában amit csinál, semmi értelme? Na? Ugye, hogy ugye? Most erre fényt derítünk, mit csinálsz rosszul.

Has prés: Mit mond az edző? Görbítsd a hátad, könyök oldalra néz, a tarkódat csak ujjbeggyel támasztod, fújd-szívd a levegőt és elemel a lapocka! Ehhez képest te ezt az első 8 gyakorlatig tartod, utána már előre áll a könyök, nem emeled el a lapockát, zihálsz és pihensz, mert fáj.

has2

No, ez egy közkedvelt gyakorlat az aerobik órákon, ám semmi értelme. Szenior tornára jó és szülés után újra felkészíteni a terhelésre a hasizmot, tökéletes. Azonban ettől NEM fog lemenni a háj róla és a kockák sem fognak előbukkanni! Sajnos. Gondolj csak bele, hány kilót is mozgatsz ezzel a gyakorlattal? Csak a felső tested egy részét emeled el a talajtól. A hasizom egy elég masszív, erős izom, így bátran lehet dolgoztatni, akkor fog fejlődni, meg, ha oda figyelsz a konyhában!

Felülések: Ezt a suliban csináltad utoljára, jól gondolom? Utáltad? Én is! Mit mond az edző? Terheli a csigolyákat, így ki is hagyja z edzésből. Jól is teszi, mert egy aerobik edzésen általában nincsenek olyan eszközök, pl bordásfal, ahol be lehetne akasztani a lábat. Miért is jó ez?

has3

Ha a lábfejed támasztod magad, akkor nem akadsz meg a gyakorlat végrehajtásában, tehát egyforma lendülettel tudod emelni a törzsed, így nem bántod vele a csigolyákat. Szeretem a páros gyakorlatokat, bár általában a partner nem szorítja elég erősen a talpat, így megint nem túl jó döntés ezt használni. Ezzel a gyakorlattal már nagyobb terhet emelsz, így jobban edzed a hasizmot.

Lábemelések: ebben a témában rengeteg gyakorlatot fel tudok sorolni. Hanyatt fekve emelheted a lábad, bordásfalba kapaszkodva és úgy lógatva magad emelheted a lábad. Ülve emelheted, oldalt ülésben vagy fekvésben. Itt megjegyzem, hogy annak van értelme, ha mindkét lábad egyszerre a levegőben van. PL. húzhatod párosan, ollózhatsz, biciklizhetsz, stb. A lábunk egy elég nagy tömeg, így jótékonyan hat a hasizomra.

has4

Padtámasz: ezt a gyakorlatot a legtöbben nem a hasizom erősítésével kötik össze. Pedig nagyon jó! Ezt csinálhatod tabatába, intervall-ba egyaránt. Ezek idő keretek. Míg a tabatába 20 másodpercig dolgozol, 10 mp-et pihensz, az intervall-ba pedig 1 percet dolgozol, 30 mp-et pihensz. Rengeteg féle idő keret van, most csak a 2 legnépszerűbbet soroltam fel, nyílván e mellett van még ezer féle. A tabatát érdemes 4-8 percig űzni, mert akkor van értelme. A legfontosabb a helyes végrehatás!

has5

Álló hasizom erősítés (saját elnevezés :-D): Itt megjegezném, hogy a lányok ne használjanak súlyt, mert a súllyal végzett gyakorlat vastagítja a törzset. No nem az 1-2 kg-os súlyokról beszélek. Én imádom ezt az erősítést és egyben utálom, mert nagyon hamar hozzászokik az izom a terhelésnek.

Ezeken felül van még több ezer gyakorlat, amit használhatunk. Lehet kardió részbe építhető elem, erősítő elem és a nyújtások. Nagyon fontos az elvégzett nyújtás az erősítő részek után!

Azonban, ne várjunk kockás hasat a hasizom gyakorlatok után! Meg lehet vastagítani az izmot, de sose fog áttörni a zsíron, sőt egy pici felesleg is szépen eltakarja, sajnos. Így együnk egészségesen és nyárra szép kockás hasunk lesz, főleg, ha keményen dolgozunk rá!

Ha tetszett az írásom, oszd meg vagy látogass el az oldalamra, ahol még több motiváló tartalmat találsz! 🙂 https://www.facebook.com/palkonoemi

Palkó Noémi - aerobic edző

Baráti üdvözlettel
Palkó Noémi
Aerobik edző
Iron Step vezető edző
BodyForm vezető edző
Kangoo Jumps instructor
X-Pole vezető edző

Hasizom gyakorlat

Hozzászólások lezárva