Azt tudtad, hogy minden műanyagnak van egy sorszáma, amit feltüntetnek minden terméken? A műanyagokat besorolják egy adott szám alá, amely jelzi neked azt, hogy mit tárolhatsz benne, mennyi ideig, újrahasznosítható-e és így tovább. Ezekre jobb odafigyelni, mert sok embernek meg sem fordul a fejében, hogy betegye-e a mikróba a műanyag terméket vagy más üdítőt ne töltsön az ásványvizes palackba.

1-7-ig jelölik a műanyagokat, melyeknek érdemes utánanézni a csomagolás alján vagy oldalán. Ezek a számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben találod. A 7-ből csupán 3 szám jelzi azt, hogy az ételt és italt biztonságosan tárolhatod bennük, mert nem oldódnak ki belőlük kémiai anyagok. Ezeket lehet mikróba is betenni, de csak azért kell jelezniük ezt a műanyagon, hogy tudassák a termék nem fog tágulni vagy elolvadni. Arról nem szól a fáma, hogy melegítés közben nem oldódnak ki kémiai anyagok belőlük. Arra is vigyázz, hogy ne karcold meg a műanyag felületét villával, késsel és ha elhasználódott, inkább dobd a gyűjtőhelybe.

Káros műanyagok

Káros műanyagok

Az 1-es jelzésű műanyag a PET palack (polietilén tereftalát) kőolajpárlatból készülnek. Szinte minden üdítőt, ásványvizet, szörpöt, zöldségek dobozát, majonézt és egyéb italokat tárolnak ebben a fajtában. Addig nem veszélyes, amíg az eredeti tartalom benne van, napfénytől elzárva tartod, hűvös helyen. Amint elkezded újra felhasználni, mert tetszik a formája, a mosogatástól, helytelen tárolástól (mikor magaddal viszed) mikrórepedések keletkezhetnek rajta, amin keresztül az üdítőbe juthatnak a kémiai anyagok.

A 3-as számú műanyag a PVC (polivinilklorid), az egyik legveszélyesebb műanyag. Az FDA (amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) elismerte, hogy a vinil-klorid rákkeltő. Továbbá a benne lévő anyagok befolyásolják az endokrin rendszert, hormonproblémákat okoz, károsítja a májat, a veséket, ezért Európában már betiltották, hogy nem készülhetnek belőle gyermekjátékok. Ettől függetlenül vígan csomagolnak benne ételt a gyártók és mi is használjuk (folpack).

A 6-os számú műanyag a PS (polisztirol). Amellett, hogy ő is rákkeltő, a termékenységünket is befolyásolhatja. Lehet szilárd és habszivacs állagú is. Nagyon jó a hőtartó képessége, így például az étteremben otthagyott maradékot ebbe csomagolják rendszerint.
Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba, ami egy rákkeltő anyag. Kimutatták, hogy irritálja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, emésztőrendszert. Negatív hatással van az idegrendszerre, depressziót, fejfáját, kimerültséget okozhat. Eldobható kávés poharakat, ételtartó dobozokat, zöldségek tálcáit készítik ebből.

A 7-es számmal jelölik azokat a műanyagokat (főleg polikarbonát), melyek többféle műanyagszármazékot tartalmaznak, illetve a növényi alapú műanyagokat is, melyek biztonságosabbnak minősülnek. Azonban, figyeljünk oda, mert a 7-es típusú műanyagok között lehet polikarbonát alapanyagú is, ami a hírhedt és nagy port kavart BPA-t oldja bele ételeinkbe és italainkba. Ebből készülnek a cumisüvegek, az ivókulacsok és többek között a gyümölcslevek dobozának belsejét is. Rengeteg gyártó felismerte ezt és a rendkívül tartós ivókulacsokból (melyből az enyémek is vannak) kivonta a BPA-t.

Biztonságosabb műanyagok

A 2-es számú műanyag a HDPE (nagysűrűségű polietilén), ellenáll a kémiai anyagoknak, így biztonságosabban tudunk bennük ételt tárolni. Ebből készítik már a legtöbb ételtartó dobozt, de tusfürdők dobozát, öblítőkét, mosószerekét is.

A 4-es számú műanyag az LDPE (kis sűrűségű polietilén). Ez a fajta erősebb és áttetszőbb, mint a károsabb társai. Szatyrok, összenyomható palackok és ételhordó dobozok készülnek belőle.

Az 5-ös számú műanyag a PP (polipropilén). Magas az olvadáspontja, így tárolhatunk benne meleg, illetve forró ételeket, italokat, szószokat. A gyümölcs, illetve zöldségsalikat, szobahőmérsékletű ételeket tarthatjuk a 2-es és a 4-es műanyagokban, azonban a forróakat csak az 5-ös számúban!

Egyik műanyag sem örökéletű, így figyelni kell a folyamatos cseréjére. De ha tehetjük válasszunk olyan tárolódobozt az ételeink hurcibálásához, ami üveg vagy kerámiaaljjal rendelkezik, ugyanis ez a legbiztonságosabb. Könnyebben is lehet tisztítani és a környezetszennyezés ellen is teszünk. 🙂

Felhasznált forrás: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok. https://vizmegoldas.hu/vizszures/ne-tegye-ki-magat-a-muanyagok-veszelyeinek/. https://www.okosarok.hu/elelmiszerink-felelos-tarolasa?fbclid=IwAR1KqYTf9VTKVDegBKdqkXfx59HDoBBh5hz0jwYhfuQPLKUWLZzOyFeUc8s

Ezekben a műanyagokban TILOS ételt tárolni és melegíteni!!!